10 συμβουλές μαγειρικής για να γίνεις Masterchef!

10 συμβουλές μαγειρικής για να γίνεις Masterchef

10 Συμβουλές μαγειρικής για να γίνεις Masterchef

10 συμβουλές μαγειρικής για να γίνεις Masterchef

 

Θες να γίνεις Masterchef στην κουζίνα σου και να τρελάνεις οικογένεια και φίλους με τις γεύσεις σου; Δεν είναι απαραίτητο να πας σε κάποια σχολή μαγειρικής, εκτός φυσικά αν θέλεις να γίνεις επαγγελματίας chef. Ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές μαγειρικής και κάνε τα πιάτα σου πιο επαγγελματικά από ποτέ! Και μην ξεχνάς: Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική, οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά!

Εδώ είναι οι κορυφαίες 10 συμβουλές για τη βελτίωση της μαγειρικής σου:

1. Πως πιάνεις το μαχαίρι;

Συμβουλές μαγειρικής: Πως πιάνεις το μαχαίρι
Για καλύτερο έλεγχο, κράτα σφιχτά τη λαβή και τοποθέτησε τον αντίχειρα και την εξωτερική πλευρά του δείκτη σου στο πλάι της λεπίδας ακριβώς μετά το τέλος της λαβής, εκεί που ξεκινάει η λεπίδα. Μιλώντας για μαχαίρια του chef, πρέπει να διαλέξεις ένα καλό μαχαίρι που νιώθεις άνετα όταν το πιάνεις στα χέρια σου. Μια μακριά & πλατύτερη λεπίδα θα σου δώσει ταχύτητα, έλεγχο και αυτοπεποίθηση. Πρέπει να γίνεις εσύ το αφεντικό του και να γίνει η προέκταση του χεριού σου! Επίσης θα πρέπει να το διατηρείς πάντα κοφτερό!

2. Διάλεξε τα καλύτερα υλικά.

Συμβουλές μαγειρικής - Τα καλύτερα υλικά | COOKARTΜη τσιγκουνεύεσαι το αποδεδειγμένα καλύτερο αλλά λίγο ακριβότερο τυρί. Βαθιά μέσα σου το ξέρεις οτι στην πραγματικότητα..δεν συγκρίνονται! Η ποιοτική σοκολάτα είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά σε ένα κέικ. Και να θυμάσαι: τα φρέσκα χειροποίητα κρουτόν είναι καλύτερα από οποιαδήποτε συσκευασία θα βρεις στο εμπόριο. Μη βαριέσαι λοιπόν!

3. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου.

Συμβουλές μαγειρικής - Τέστ με τα χέριαΤα χέρια μας είναι τρομερά ευαίσθητα και εξελιγμένα εργαλεία μαγειρέματος! Εμπιστεύσου την αφή σου λοιπόν, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς θερμόμετρο, οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι για να ελέγχεις την πορεία του μαγειρέματος. Κάθε υλικό ανάλογα με το πόσο μαγειρεύεται έχει και μια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή. Το κρέας για παράδειγμα, όσο ψήνεται γίνεται και πιο σκληρό. Πάνω απ’ όλα όμως, καθαρά χέρια όταν μαγειρεύουμε, έτσι;

 

Δώρο μαντεμένιο σκεύος με αγορές άνω των 199€

Κάνε τις αγορές σου και πάρε το δώρο σου!

4. Πρόσεξε το αλάτι (και από τις 2 απόψεις!)

Συμβουλές μαγειρικής - Προσοχή στο αλάτιΑν και φυσικά το φαγητό δεν θα πρέπει να είναι αλμυρό, δεν χρειάζεται να πας στο άλλο άκρο και να βάλεις πολύ λίγο ή και καθόλου αλάτι! Δεν θέλεις το φαγητό σου να είναι άνοστο! Καλό είναι λοιπόν, ναι μεν να ακολουθείς τη συνταγή αλλά να εμπιστεύεσαι πάντα την άποψη σου και τον ουρανίσκο σου μα κυρίως να δοκιμάζεις τα υλικά σου. Δεν μπορεί να είναι όλες οι πατάτες του κόσμου το ίδιο νόστιμες από την φύση τους. Δεν μπορεί να έχεις ακριβώς τα ίδια υλικά με τον μάγειρα που έγραψε τη συνταγή. Οπότε πάντα δοκιμάζεις, σε όλα τα στάδια του μαγειρέματος και αναλόγως αλατίζεις ή όχι!

5. Μην παραγεμίζεις το τηγάνι στο σοτάρισμα!

Συμβουλές μαγειρικής - ΣοτάρισμαΜη παραγεμίζεις το τηγάνι με υλικά όταν σοτάρεις. Θα πρέπει να μπορείς να βλέπεις τον πάτο του τηγανιού ανάμεσα στα υλικά σου. Πάρα πολλά υλικά στο σοτάρισμα, θα μειώσουν τη θερμοκρασία του τηγανιού και θα δημιουργήσουν πολύ ατμό με αποτέλεσμα να αποτύχει το σοτάρισμα. Φρόντισε να στραγγίζεις καλά τα υλικά πριν μπουν στο τηγάνι και φυσικά θα πρέπει το τηγάνι σου να είναι καλά ζεσταμένο!

6. Μειώστε τα υγρά (Προσοχή στις σάλτσες!)

Συμβουλές μαγειρικής - ΣάλτσεςΑν έχει ψηθεί το κρέας ή τα λαχανικά, αλλά η σάλτσα δεν έχει σωθεί όσο θα έπρεπε, βγάλε το κύριο συστατικό από το σκεύος και δώσε χρόνο στη σάλτσα να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι θα πετύχεις ένα άψογα ψημένο κρέας σε μια καλοδεμένη σάλτσα και όχι ενα παραβρασμένο φαγητό στο βωμό της δεμένης σάλτσας.

7. Οι ζύμες θέλουν ψήσιμο!

Συμβουλές μαγειρικής - ΖύμεςΜην ψήνεις ποτέ τις ζύμες λιγότερο από όσο πρέπει. Οι ζύμες ζαχαροπλαστικής έχουν πολύ καλύτερη γεύση όταν ψήνονται τόσο όσο χρειάζεται για να μαγειρευτούν τα σάκχαρα και να καραμελώσει η κρούστα. Το χρώμα που θέλουμε είναι “καφετί” και όχι “ξανθό”. Όλα με μέτρο όμως ε; Το καφέ από το μαύρο δεν απέχουν και πολύ!

8. Άσε το ψητό κρέας να ξεκουραστεί πριν το κόψεις.

Συμβουλές μαγειρικής - ΚρέαςΤο ψητό κρέας χρειάζεται ξεκούραση πριν το τεμάχισμα, για να ανακατανεμηθούν οι χυμοί και τα αρώματα του. Σέρβιρε το κρέας σου ολόκληρο σε μια πιατέλα και δώσε χρόνο μέχρι να σερβιριστούν όλοι σαλάτα και ορεκτικά. Μη βιάζεσαι! Τόσο κόπο έκανες να μαγειρέψεις το τέλειο ψητό..

9. Διάλεξε τα σωστά σκεύη για την κουζίνα σου.

Τα σωστά μαντεμένια σκεύη | COOKART

Η μαγειρική είναι τέχνη. Η τέχνη χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα. Μη σκέφτεσαι τα χρήματα όταν πρόκειται για μαγειρικά σκεύη. Η διαφορά είναι τεράστια και το αποτέλεσμα άμεσο. Ένα καλό και ποιοτικό μαντεμένιο σκεύος για παράδειγμα, θα σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο μαγείρεμα, θα μείνει για πάντα στην κουζίνα σου (των παιδιών σου, ακόμα και των εγγονιών σου!), θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύεις μια για πάντα!

10. Πειραματίσου κάθε μέρα!

Πειραματισμός | COOKARTΈνας σωστός masterchef δεν διστάζει ποτέ να δοκιμάσει καινούριες ιδέες ακόμα και στις πιο κλασσικές συνταγές. Μέσα από τον πειραματισμό προκύπτουν οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου, μην ξεχνάς πως όλα ταιριάζουν με όλα αρκεί να πετύχεις την ιδανική αναλογία. Κι αν δεν σου πετύχει με την πρώτη; Μην απογοητεύεσαι, μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Και όπως έχει πει o παγκοσμίου φήμης chef Wolfgang Puck: “Όταν έχεις κάνει τόσα λάθη όσα εγώ τότε μόνο μπορείς να γίνεις τόσο καλός όσο εγώ”.

Τα λέμε στην κουζίνα!

Cooking is art , cooking is…COOKART!